Τα πουα έργα του Βίνσεντ

Δραστηριότητα 3

Οι μαθητές γνωρίζουν πως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιούργησε τα έργα του χρησιμοποιώντας λαδομπογιές, τέμπερες και πινέλα. Γνωρίζουν επίσης ότι έζησε την εποχή που ο Ιμπρεσιονισμός ήταν το κυρίαρχο καλλιτεχνικό ρεύμα και ότι ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα σημαντικών καλλιτεχνών του Ιμπρεσιονισμού. Έχουν ήδη παρατηρήσει πως στους πίνακες του χρησιμοποιεί χοντρές και κοντές γραμμές. 
Εξηγούμε στους μαθητές πως ο Ιμπρεσιονισμός είναι ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που βρίσκεται πολύ κοντά στο ρεύμα του Πουαντιγισμού, τόσο χρονολογικά όσο και καλλιτεχνικά. Οι μαθητές μέσα από την αρχική παρουσίαση του Πουαντιγισμού αλλά και από τους πίνακες σπουδαίων ζωγράφων όπως του Σερά, διαπιστώνουν και αναφέρουν με ευκολία τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο αυτών ρευμάτων. 
Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως και στα δύο ρεύματα οι ζωγράφοι δημιούργησαν κυρίως τοπία και χρησιμοποίησαν φωτεινά χρώματα. Ανακάλυψαν τη βασική διαφορά των δύο ρευμάτων που είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνες το πινέλο. Οι μεν Ιμπρεσιονιστές έκαναν φαρδιές γραμμές ενώ οι Πουαντιγιστές μικρές τελείες. 

ΣΤΟΧΟΙ : 
- Να γνωρίσουν οι μαθητές το ρεύμα του Πουαντιγισμού. 
- Να διακρίνουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στον Ιμπρεσιονισμό και τον Πουαντιγισμό. 
- Να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν έργα τέχνης. 

Πώς θα ήταν τα έργα τέχνης του Βίνσεντ αν τα ζωγράφιζε μια άλλη εποχή; 
Πώς θα έμοιαζαν τα ηλιοτρόπια και η έναστρη νύχτα αν ήταν πουά; 

Σε αυτές τις ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές ολοκληρώνοντας την παρακάτω δραστηριότητα. Η δραστηριότητα είχε διάρκεια 3 διδακτικές ώρες και ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του μαθήματος των Εικαστικών και της Ευέλικτης Ζώνης. Δόθηκαν στους μαθητές δύο από τα σημαντικότερα έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ «Τα ηλιοτρόπια» και η «Έναστρη νύχτα» και τους ζητήθηκε να τα χρωματίσουν σύμφωνα με το ρεύμα του πουαντιγισμού χρησιμοποιώντας τέμπερες και μπατονέτες. 

  
Παρακάτω παρουσιάζονται τα έργα των μαθητών.